Wymiary:
długość ostrza – 210mm
długość noża – 360mm
grubość ostrza – 5,5mm
szerokość ostrza - 43mm
waga – 280g.
Producentem tego noża jest firma Kanemasa-Kanetsune w miejscowości Seki, słynącej z wielu znanych firm produkujących noże.
Ostrze noża zrobione jest z wysokowęglowej stali Shirogami#1 o twardości 60-61 HRC. Rdzeń noża jest skuwany z bardziej miękką stalą w celu zabezpieczenia ostrza przed pęknięciami.
Rękojeść zrobiona jest z drewna Magnolia. Stal Shirogami#1 jest bardzo często używaną stalą wśród japońskich producentów.
Jest to nóż typu Kakou-Deba. Jest bardzo podobny do typu Wa-Gyutou, ale ostrzony jednostronnie. Ostrze jest cieńsze od noży typu Deba ale grubsze od standardowego Wa-Gyutou. Nóż ten ma konstrukcję typowo japońską, czyli ostrzony jest jednostronnie a rękojeść nabijana jest na trzpień a nie tak jak w wersjach europejskich. Przeznaczony jest do krojenia mięsa. Ostrze jest czernione w celu zabezpieczenia przed korozją.
UWAGA !! Wprawdzie nóż został stworzony do krojenia ryb z kością, ale nie ma ostrza, którego nie można zniszczyć. Należy zachować ostrożność przy próbie krojenia grubszych kości. Nie jest to typowy tasak. Nie należy nożem typu Deba rąbać mięsa i ryb. Podczas uderzenia w coś twardszego można ostrze wyszczerbić.
Nie należy także myć noża w zmywarce!! Wysoka temperatura oraz detergenty mogą zniszczyć rękojeść oraz ostrze.
Oczywiście nóż jest bardzo ostry. Ostrzony jednostronnie.
Nóż raczej dedykowany osobom znającym lub chcącym poznać zalety wyśmienitej stali Shiro#1 oraz dla osób potrzebujących idealnego narzędzia do pracy w kuchni.
Zapakowany jest w eleganckie pudełko, dzięki czemu doskonale pasuje na prezent.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję