Wymiary:
długość ostrza – 210mm
długość noża – 360mm
grubość ostrza – 5,5mm
szerokość ostrza - 43mm
waga – 280g.
Producentem tego noża jest firma Kanemasa-Kanetsune w miejscowości Seki, słynącej z wielu znanych firm produkujących noże.
Ostrze noża zrobione jest z wysokowęglowej stali Shirogami#1 o twardości 60-61 HRC. Rdzeń noża jest skuwany z bardziej miękką stalą w celu zabezpieczenia ostrza przed pęknięciami.
Rękojeść zrobiona jest z drewna Magnolia. Stal Shirogami#1 jest bardzo często używaną stalą wśród japońskich producentów.
Jest to nóż typu Kakou-Deba. Jest bardzo podobny do typu Wa-Gyutou, ale ostrzony jednostronnie. Ostrze jest cieńsze od noży typu Deba ale grubsze od standardowego Wa-Gyutou. Nóż ten ma konstrukcję typowo japońską, czyli ostrzony jest jednostronnie a rękojeść nabijana jest na trzpień a nie tak jak w wersjach europejskich. Przeznaczony jest do krojenia mięsa. Ostrze jest czernione w celu zabezpieczenia przed korozją.
UWAGA !! Wprawdzie nóż został stworzony do krojenia ryb z kością, ale nie ma ostrza, którego nie można zniszczyć. Należy zachować ostrożność przy próbie krojenia grubszych kości. Nie jest to typowy tasak. Nie należy nożem typu Deba rąbać mięsa i ryb. Podczas uderzenia w coś twardszego można ostrze wyszczerbić.
Nie należy także myć noża w zmywarce!! Wysoka temperatura oraz detergenty mogą zniszczyć rękojeść oraz ostrze.
Oczywiście nóż jest bardzo ostry. Ostrzony jednostronnie.
Nóż raczej dedykowany osobom znającym lub chcącym poznać zalety wyśmienitej stali Shiro#1 oraz dla osób potrzebujących idealnego narzędzia do pracy w kuchni.
Zapakowany jest w eleganckie pudełko, dzięki czemu doskonale pasuje na prezent.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.