Wymiary:
długość noża - 310mm
długość ostrza - 165mm
grubość ostrza - 5mm
masa noża - 225g.
Producentem tego noża jest firma Fuji Cutlery, będąca także producentem noży Tojiro.
Ostrze noża zrobione jest z nierdzewnej stali molibdenowej o twardości około 58 HRC.
Rękojeść owalna zrobiona jest z naturalnego jasnego drewna.
Noże typu Deba idealnie nadają się do krojenia ryb i drobiu. Ich grubość sprawia, że nóż odporny jest na wyszcerbienia i złamania podczas krojenia całych ryb i drobiu. Nóż ten ma konstrukcję typowo japońską, czyli ostrzony jest jednostronnie a rękojeść nabijana jest na trzpień a nie tak jak w wersjach europejskich.
UWAGA !! Wprawdzie nóż został stworzony do krojenia ryb z kością, ale nie ma ostrza, którego nie można zniszczyć. Należy zachować ostrożność przy próbie krojenia grubszych kości. Nie jest to typowy tasak. Nie należy nożem typu Deba rąbać mięsa i ryb. Podczas uderzenia w coś twardszego można ostrze wyszczerbić.
UWAGA !! Noże te nie nadają się do cięcia zmrożonej żywności !!
Noże z serii 8000 i 9000 są odporne na korozję, jednak odradza się mycia tych noży w zmywarkach. Wysoka temperatura i detergenty mogą źle wpłynąć na stal.
Oczywiście nóż jest bardzo ostry. Ostrzony jednostronnie.
Nóż raczej dedykowany codziennej pracy w kuchnii.
Zapakowany jest w eleganckie pudełko, dzięki czemu doskonale pasuje na prezent.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.