Wymiary:
długość ostrza – 130mm
długość noża – 270mm
grubość ostrza – 3mm
szerokość ostrza - 45mm
waga – 106g.
Producentem tego noża jest firma Fuji Cutlery, będąca także producentem noży Tojiro.
Ostrze noża zrobione jest z nierdzewnej stali molibdenowej o twardości około 58 HRC.
Rękojeść owalna zrobiona jest z naturalnego jasnego drewna.
Noże typu Deba idealnie nadają się do krojenia ryb i drobiu. Ich grubość sprawia, że nóż odporny jest na wyszczerbienia i złamania podczas krojenia całych ryb i drobiu. Nóż ten ma konstrukcję typowo japońską, czyli ostrzony jest jednostronnie a rękojeść nabijana jest na trzpień a nie tak jak w wersjach europejskich.
UWAGA !! Wprawdzie nóż został stworzony do krojenia ryb z kością, ale nie ma ostrza, którego nie można zniszczyć. Należy zachować ostrożność przy próbie krojenia grubszych kości. Nie jest to typowy tasak. Nie należy nożem typu Deba rąbać mięsa i ryb. Podczas uderzenia w coś twardszego można ostrze wyszczerbić.
UWAGA !! Noże te nie nadają się do cięcia zmrożonej żywności !!
Noże z serii 8000 i 9000 są odporne na korozję, jednak odradza się mycia tych noży w zmywarkach. Wysoka temperatura i detergenty mogą źle wpłynąć na stal.
Oczywiście nóż jest bardzo ostry. Ostrzony jednostronnie.
Nóż raczej dedykowany codziennej pracy w kuchnii .
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.