Nosyu Masamune to kolejny producent z miejscowości Seki - zagłębia wytwórców noży w Japonii. Nosyu Masamune należy do dużej korporacji Satake Cutlery.
Oferowany nóż to typ Santoku 170mm. Zrobiony z nierdzewnej stali kutej warstwowo ( san-mai ) z rdzeniem VG-10 o twardości 60-62 HRC. Długość całkowita noża to 294mm Grubość ostrza to 1,7mm Jego szerokość w najszerszym miejscu to 47,7mm. Rękojeść zrobiona z klejonki mahoniowej typu half-tang z dwoma nitami. Rękojeść polerowana na wysoki połysk, natomiast ostrze ma wykończenie satynowe.
Noże typu Santoku idealnie nadają się do krojenia warzyw. Ten kształt noża często nazywany jest nożem trzech zastosowań: krojenia, szatkowania i plastrowania. Ich szerokość sprawia, że łatwo kroi się warzywa, a dzięki dostatecznej długości można także kroić mięsa. Ostrzony dwustronnie.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.