Nosyu Masamune to kolejny producent z miejscowości Seki - zagłębia wytwórców noży w Japonii. Nosyu Masamune należy do dużej korporacji Satake.
Oferowany nóż to typ Santoku 170mm. Zrobiony z nierdzewnej stali molibdenowej o twardości 57-58 HRC. Długość całkowita noża to 295mm a jego waga wynosi tylko około 125gram. Grubość ostrza to 1,7mm Jego szerokość w najszerszym miejscu to 47mm. Rękojeść zrobiona z żywicy fenolowej typu full-tang z trzema nitami. Brak naturalnego drewna potrafi być dużym atutem w tego typu nożach, gdyż dzięki temu nóż jest całkowicie odporny na wodę.
Noże typu Santoku idealnie nadają się do krojenia warzyw. Ten kształt noża często nazywany jest nożem trzech zastosowań: krojenia, szatkowania i plastrowania. Ich szerokość sprawia, że łatwo kroi się warzywa, a dzięki dostatecznej długości można także kroić mięsa. Ostrzony dwustronnie.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.