Wymiary:
długość ostrza – 270mm
długość noża – 408mm
grubość ostrza – 2,2mm
szerokość ostrza - 35mm
Producentem tego noża jest firma Fuji Cutlery, będąca także producentem noży Tojiro.
Ostrze noża zrobione jest ze stali molibdenowej o twardości około 58 HRC.
Rękojeść D-kształtna zrobiona jest z naturalnego jasnego drewna.
Noże typu Yanagiba idealnie nadają się do krojenia mięsa. Ten kształt noża używany jest przez kucharzy do krojenia sashimi. Ich długość sprawia, że jednym równym cięciem można odkroić spory kawałek mięsa. Nóż ten ma konstrukcję typowo japońską, czyli ostrzony jest jednostronnie a rękojeść nabijana jest na trzpień a nie tak jak w wersjach europejskich.
UWAGA !! Noże te nie nadają się do cięcia zmrożonej żywności !! Podczas cięcia twardych towarów można wyszczerbić ostrze. !! Do cięcia większych ości i kości ryb i drobiu służy nóż typu Deba.
Noże z serii 8000 i 9000 są odporne na korozję, jednak odradza się mycia tych noży w zmywarkach. Wysoka temperatura i detergenty mogą źle wpłynąć na stal.
Oczywiście nóż jest bardzo ostry. Ostrzony jednostronnie.
Nóż raczej dedykowany codziennej pracy w kuchnii.
Zapakowany jest w eleganckie pudełko, dzięki czemu doskonale pasuje na prezent.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.