Wymiary:
długość ostrza – 217mm
długość noża – 371mm
grubość ostrza – 10mm
szerokość ostrza - 62mm
waga – 540g.
Ostrze noża zrobione jest z wysokowęglowej stali shirogami #1 o twardości 60-61 HRC. Rdzeń noża jest skuwany z bardziej miękką stalą w celu zabezpieczenia ostrza przed pęknięciami.
Rękojeść zrobiona jest z drewna Magnolia.
Noże typu Deba idealnie nadają się do krojenia ryb i drobiu. Ich grubość sprawia, że nóż odporny jest na wyszcerbienia i złamania podczas krojenia całych ryb i drobiu. Nóż ten ma konstrukcję typowo japońską, czyli ostrzony jest jednostronnie a rękojeść nabijana jest na trzpień a nie tak jak w wersjach europejskich.
UWAGA !! Wprawdzie nóż został stworzony do krojenia ryb z kością, ale nie ma ostrza, którego nie można zniszczyć. Należy zachować ostrożność przy próbie krojenia grubszych kości. Nie jest to typowy tasak. Nie należy nożem typu Deba rąbać mięsa i ryb. Podczas uderzenia w coś twardszego można ostrze wyszczerbić.
Nie należy także myć noża w zmywarce!! Wysoka temperatura oraz detergenty mogą zniszczyć rękojeść oraz ostrze.
Zapakowany jest w eleganckie pudełko, dzięki czemu doskonale pasuje na prezent.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!
Napisz recenzję